آرد یا پودر گوشت فرآورده ای است که از مازاد کشتار گاهی , کنسرو سازي (کنسرو گوشتی) , لاشه و اندامهاي ضبطی حیواناتی که در کشتارگاه های دام و طیور به علل مختلف براي انسان غیر قابل مصرف تشخیص داده میشوند و همچنین ضمائم قرمز لاشه (کبد , قلب , ریه ها) و ضمائم سفید لاشه (معده و روده که خالی و شسته شده باشد) و دستها و پاها بدست میآید .
پودر گوشت در حدود ۵۵ % پروتئین خام دارد و تجزیه کردن و داشتن آنالیز آن بدلیل متغیر بودن ماده اولیه بصورت موردي، نیاز می باشد. میزان متیونین ، سیستئین و تریپتوفان آن کم و لیزین آن بالاست. میزان انرژي پودر گوشت به میزان چربی موجود در آن بستگی دارد. وجود یک آنتی اکسیدان در پودر گوشت براي جلوگیري از فساد آن اهمیت دارد . پودر گوشت به این دلیل که حرارت می بیند و رطوبتش گرفته می شود آلودگی ندارد. ولی بزودي ممکن است آلودگی به آن منتقل گردد. پودر گوشت اگر حاوي استخوان باشد باید با قیمت ارزانتري در اختیار مصرف کننده قرار گیرد و در این حالت ۴۰ تا ۵۰ % پروتئین خام دارد و منبع خوبی براي کلسیم و فسفر می باشد البته هر چه فسفر آن پائین تر باشد بهتر است چون ممکن است محدود کننده باشد.
یادآوري:
– آرد گوشتی که بافت استخوانی در آن زیادتر از حد معمول باشد آرد گوشت استخوان دار نامیده میشود.
– استفاده از سم , شاخ , پوست , مو , پشم و همچنین خون حاصله از کشتار در تهیه آرد گوشت مجاز نمیباشد .
این محصول حاوی ۵۵ درصد پروتئين، ۱۷ درصد خاکستر، ۸ الی ۱۲ درصد چربی،۴ درصد کلسیم، ۳ درصد فسفر، ۴ الي ۷ درصد رطوبت می باشد .
نام تجاري محصول
عنوان تجاري این محصول در ایران همان پودر گوشت است. اما در دنیا این محصول را با نام Meat meal
(خوراکی تهیه شده از گوشت) می شناسند، گرچه به این محصول Meat Flour نیز گفته میشود ولی تقریبا در تمامی دنیا با همان عنوان Meat meal شناخته شده و مبادله می گردد .
کاربرد پودر گوشت
از آنجائیکه مصرف پروتئینهاي نباتی در جیره غذائی دام و طیور به تنهائی از لحاظ تعادل اسیدهاي آمینه گاهی با اشکالاتی مواجه میشود بنابراین باید از منابع پروتئین حیوانی مختلف از جمله آرد گوشت در جیره غذائی دام و طیور استفاده نمود تجربه ثابت کرده است که استفاده از این گونه منابع از لحاظ اقتصادي نیز مقرون به صرفه است . البته این محصول بعدا از پودر ماهی از اولیت دوم برخوردار است.
پودر گوشت به عنوان منبع پروتئین و اسیدهاي امینه در تغذیه دام، طیور و آبزیان داراي حساسیت هاي بسیاري در ایران و جهان میباشد.
در حال حاضر این محصول در صنعت مرغداري که دومین صنعت کشور می باشد، مصرف دارد و میتواند تا ۵ درصد از ماده تشکیل دهنده دانه مرغ گوشتی را در بر گیرد همچنین در دامپروري، میزان مصرف پودر گوشت بطور متوسط ۵ تا ۷ % و حداکثر ۱۰ % می باشد. اگر مقدار پروتئین پودر گوشت نامشخص باشد بهتر است بیشتر از ۴ تا ۵ % درجیره استفاده نشود.
عمر مفید محصول
یکی از مهمترین ترکیبات پودر گوشت پروتئین آن است که پروتئین در ترکیبات خود داراي نیتروژنی است که به مرور زمان آزاد شده و باعث از بین رفتن پروتئین میشود. بنابراین در شاخص هاي تقسیم بندي پودر ماهی از نظر تازگی، TVN (ازت آزاد شده) معیار قرار میگیرد.
بهتر است که پودر گوشت مدت کمی پس از تولید مصرف شود، در غیر اینصورت با آزاد شدن ازت به مرور زمان از کارایی اين محصول کاسته می شود.
از طرفی چربی هاي موجود در پودر گوشت در مجاورت هوا اکسید شده و باعث خرابی پودر گوشت و پیدایش قارچ ها و کپک ها میشود، لذا براي جلوگیري از این امر که به مرور زمان پس از تولید رخ میدهد در قسمتی از خط تولید به پودر آنتی اکسیدان افزوده میشود که ماندگاري محصول را تا یک سال افزایش می دهد.
با توجه به شاخص TVN و معضل اکسید شدن چربي ها ، عمر مفید براي محصول حداکثر يک سال می باشد. اگرچه قاعده ” هرچه تازه تر ، مقوی تر ” براي پودر گوشت نیز صادق می باشد .
شرکت طیور پرندک این افتخار را دارد جهت تولید پودر گوشت با کیفیت با کد کالایی ۱۵۱۱۵۱۲۴۳۳ خدمتگزار دامداران و مرغداران عزیز می باشد.